Λασίθι, ο παράδεισος της Κρήτης. Το μέρος που παράγει το καλύτερο σε ποιότητα λάδι από ελιά στην Ελλάδα, εξεαιρετικά παρθένο και φρέσκο με πολλά διεθνή βραβεία και με ειδικά χαρακτηριστικά. Παράγονται εξαιρετικά φρούτα και δικαίως χαρακτηρίζεται ο παράδεισος της Ελλάδας.

Ο Νομός Λασιθίου είναι ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης.
Στις τρεις πλευρές του το Λασίθι βρέχεται από θάλασσα : το Κρητικό πέλαγος από τα βόρεια, το Καρπάθιο ανατολικά και το Λιβυκό στα νότια. Δυτικά είναι ο Νομός Ηρακλείου με φυσικό όριο την οροσειρά Δίκτη.

Πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου είναι ο Άγιος Νικόλαος.Οι μέσες συντεταγμένες του νομού είναι Ν 35o 05΄, Ε 25ο 50΄ και η έκταση του 1.818 τετραγωνικά χιλιόμετρα , από τα οποία 23,58 είναι τα γύρω νησιά που ανήκουν σε αυτόν.Οικονομία Στο νομό συγκεντρώνεται περίπου το 0,7% του πληθυσμού της Ελλάδος. Μεταξύ των απογραφών 1991 και 2001 ο πληθυσμός του νομού αυξήθηκε κατά 7,1% (ΕΣΥΕ).

Έχει τον μικρότερο πληθυσμό και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ΑΕΠ κατά κεφαλή (14,8 χιλ. ευρώ) από τους άλλους νομούς της Κρήτης και αυτό τον κατατάσσει 8ο στην Ελλάδα ως προς το κριτήριο αυτό (115% του Μ.Ο της Ελλάδας και 90% του Μ.Ο της ΕΕ-25). Οι Σητειακοί είναι και οι περισσότερο πράοι κάτοικοι του νησιού, οι τέχνες και ο πολιτισμός τους ακμάζουν και τα έθιμα τους διατηρούνται άνα τους αιώνες!

Στο νομό Λασιθίου παράγεται το 0,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδος. Το 75% του προϊόντος του προέρχονται από τις υπηρεσίες, με σημαντική τη συμβολή του τουρισμού (16% από υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων).

Το 14% του προϊόντος του προέρχεται από τη γεωργία το 2002 (από 16% το 1997). Στο Λασίθι παράγεται το 1,5% του συνολικού γεωργικού προϊόντος της χώρας. Είναι η 6η παραγωγός περιοχή ελαιολάδου στη χώρα με 4,8% το 2004 , η 6η στην παραγωγή πατάτας με 5% το 2004 και 7η στην παραγωγή ντομάτας.

Διοίκηση Στο Νομό Λασιθίου: τρία είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα, ο Άγιος Νικόλαος, η Σητεία και η Ιεράπετρα,που είναι και η μεγαλύτερη πόλη του νομοϋ.
Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του νομού, δείτε επίσης Διοικητική διαίρεση νομού Λασιθίου.Γεωγραφία 300px Ha gorge Lasithi1 Magnify clipΤο Φαράγγι του Χα, στο 24ο χιλιόμετρο Αγίου Νικολάου – Ιεράπετρας στην πλαγιά Παπούρα .300px Psira Isle Lasithi3 Magnify clipΤο νησί Ψείρα.300px 20090412 oropedio lasithiou Magnify clipΤο οροπέδιο του Λαισιθίου την άνοιξη.Το έδαφος είναι κυρίως ορεινό, με την οροσειρά Δίκτη (ή αλλιώς Λασιθιώτικα όρη) που κυριαρχεί στα όρια των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου, να καταλαμβάνει εξολοκλήρου την επαρχία Λασιθίου και μέρος των επαρχιών Μιραμπέλλου και Ιεράπετρας.

Μια δεύτερη οροσειρά , τα Στειακά όρη, βρίσκονται στα ανατολικά του νομού.Κοιλάδες με ελαιόδενδρα υπάρχουν στην Ιεράπετρα και τη Νεάπολη κι άλλες μικρότερες ανάμεσα στα βουνά ,συχνά κοντά στα παράλια.Υπάρχουν δύο οροπέδια , το πιο γνωστό του Λασιθίου και το οροπέδιο του Καθαρού (στο Δ.Δ. Κριτσάς του Δήμου Αγίου Νικολάου).

Φαράγγια υπάρχουν αρκετά με πιο μεγάλο αυτό του Χα (στο 24ο χιλιόμετρο Αγίου Νικολάου – Ιεράπετρας στην πλαγιά Παπούρα ).
Δεν υπάρχουν αξιόλογα ποτάμια, παρά μόνο χείμαρροι και τα μόνο εμφανή νερά είναι διάφορες πηγές που εκμεταλλεύονται στην ύδρευση και την άρδευση.

Η ακτογραμμή του Νομού Λασιθίου είναι ποικίλη με ένα μεγάλο κόλπο (Μεραμπέλλου), μια λιμνοθάλασσα (Βουλισμένη Αγίου Νικολάου) εκτεταμένες παραλίες, μικρά και μεγάλα λιμάνια στο βορρά (Ελούντας, Σητείας, Πόρου και Φανερομένης), τα λιμάνια Γκράντε, Καρούμπι και Ζάκρος στα δυτικά και στα νότια Μακρυγιαλός και Καλά Νερά.Τα ακρωτήρια του νομού είναι του Αγίου Ιωάννη, Φανερωμένης, Σίδερου (Αγίου Ισιδώρου), Ζάκρου και Πλάκα.

Τα νησιά που ανήκουν στο νομό είναι πολλά και ενδιαφέροντα, το καθένα για το δικό του λόγο. Η Σπιναλόγκα, το νησί ενετικό οχυρό που χρησιμοποιήθηκε κι ως τόπος συγκέντρωσης των Χανσενικών (λεπρών), οι Άγιοι Πάντες που είναι καταφύγιο των κρητικών αιγάγρων (κρι κρι), η Κολοκύθα, η Ψείρα, οι Διονυσάδες με αρχαία ευρήματα, η Ελάσα, το Κουφονήσι, η Χρυσή με ένα ενδημικό είδος κέδρου κ.α.
ancient city of Aptera Chrisoskalitisa kato zakros Rodia